четвъртък, 21 юли 2011 г.

Трицветно предястие с крекери!

    Втората част от менюто, което приготвих за GoodFood е това великолепно предястие, което не е много ново, то си е тук отдавна, но не бях правила от дълго време. Направих го в индивидуални порции, това количество, което е записано тук като рецепта може да се редуцира за колкото порции са ви нужни. Направих и тези винени крекери, страхотни са на вкус и могат да с е използват за всякакви цели.
    Това предястие е специално за мен, винаги го включвам към някакво по-специално меню, ако прочетете по-надолу ще разберете.
    Забавно е да обновяваш рецепти от преди три години.


    Време беше да попълня и този раздел.Това предястие го зная доста отдавна, правила съм го много отдавна или някакво подобие на това, което се получи сега, тогава си мислех, че готвенето се свежда до сандвичи, макарони със сирене и неща от този род, но ...!
   Рецептата е от един отдавна забравен от мен бележник със записки, които съм написала като ученичка явно все пак съм знаела, че ще проявя интерес някой ден и ето в случая страхотна рецепта и задоволителен резултат!
   Това е друга част от менюто за рожденият ден, този път реших да е нещо по-различно от традиционните летни салати. Това може да мине дори за доста изискано ястие, с две думи това е един зеленчуков терин, но на мен ми харесва да използвам по-наши думички!
    Обичам да имам гости и да готвя за тях и разбира се най-голямото удовлетворение е когато чуеш м-м-м...! 
   
    Трицветно предястие!


     Продукти:


    500 гр. зелен фасул
    500 гр. картофи
    500 гр. моркови
    400 мл. прясно мляко
    100 гр. масло
    60 гр. брашно
    60 гр. кашкавал
    1 желатин
    сол
    черен пипер

    Всички зеленчуци се почистват и се нарязват на едро, сваряват се в подсолена вода.
    През това време се приготвя сос "Бешамел". В касерола загрявате маслото и запържвате брашното с непрекъснато бъркане добавяте млякото.     Бърка се докато соса се сгъсти леко. Подправя се със сол и черен пипер. Оставяте настрани да изстине леко.
    Желатина се разтваря както е посочено на опаковката и се добавя към соса.
    След като зеленчуците са сварени, всеки един от тях се поставя в различен съд. Към всеки се добавя равни част от соса и кашкавала.               Пасират се докато стане гладка смес..
    В една голяма форма или в малки рингове започват да се подреждат различните пластове от зеленчуковите смеси, като се внимава да не се смесят.
    Предястието се поставя в хладилник за 2 часа.

    За крекерите:

    1 ч.ч. брашно
    65 мл бяло вино
    60 мл зехтин
    1 с.л. пресен розмарин, нарязан на ситно
    морска сол

   Фурната се загрява на 180 градуса.
   Подготвяте тава с хартия за печене.
   Брашното се пресява в купа.
   Виното, зехтина и подправките се смесват и разбъркват.
   Замесва се меко тесто, разточва се на тънка кора. Разрязвате на различни форми.
   Прехвърляте внимателно в тавата и се пекат 20 минути.

   *Виното, с което правите крекерите е препоръчително да е същото, което ще сервирате. В случая съм използвала Совиньон-Блан, прекрасно се допълва с пресният розмарин.
    

    Прекрасен ден от мен!

9 коментара:

  1. Много красиво предястие, а съм убедена, че е и много вкусно! Имам два въпроса - може ли зеления фасул да се замени с грах и много ми се иска рецептата за тези крекери :) Хубав ден!

    ОтговорИзтриване
  2. Габи, замествай зеленчуците както си искаш, става с всякакви, достатъчно си изобретателна, а пък крекерите под секрет ги купих от Карфур, но обещавам да покажа рецепта! Отивам да готвя,че милото е гладно!

    ОтговорИзтриване
  3. Чудесно предястие, изключително красиво, със сигурност вкусно, даващо възможност за много импровизации.:-))) Браво, Павлина!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  4. Павлина, много интересна рецепта, и много цветна - чудесно предястие!

    Поздрави и усмихнат ден!

    ОтговорИзтриване
  5. Каква красота си сътворила отново, Павлина! Отново очарована зяпам твоето предложение и се чудя кога да го приготвя! Сърдечни поздрави!

    ОтговорИзтриване